czwartek, 12 kwietnia 2012

Łódź czekoladowa

O tym, że dziś przypada Światowy Dzień Czekolady można dowiedzieć się zewsząd. Niestety po raz kolejny lokalna gastronomia przegapiła okazję do fajnej promocji. Z tego powodu sami postanowiliśmy poszukać miejsc znanych z serwowania dobrej, gorącej czekolady i innych czekoladowych przysmaków. Mamy też dla was przepis na wyjątkowo słodką i sycącą wersję domową. Jeśli wam się spodoba dodamy jeszcze przepis na baaardzo czekoladowe ciasto, które zawsze wychodzi :)

Pijalnia Czekolady E. Wedel (rynek Manufaktury) www.wedelpijalnie.pl

W Pijalniach Czekolady E. Wedel znajdziecie kilkadziesiąt rodzajów gorących i zimnych czekolad do picia. Skosztujecie ich zarówno w wydaniu klasycznym, jak i z dodatkami: owocami, orzechami, przyprawami czy alkoholem. Poza czekoladami pitnymi kupicie tu także ręcznie robione praliny w kilkudziesięciu smakach, wśród których znajdziecie bardzo oryginalne kompozycje, jak praliny herbaciane czy jaśminowo-grejpfrutowe.

U Wedla możecie też spróbować czekoladowych deserów czy ręcznie dekorowanych Torcików Wedlowskich. Wszystko podane w bardzo przytulnym lokalu wypełnionym wszechobecnym zapachem czekolady.

Strefa potrzeb kulturalnych u Milscha (Łąkowa 21) www.umilscha.pl

www.umilscha.pl
Jeśli nie mieliście jeszcze przyjemności odwiedzić tej położonej w Willi Teodora Milscha kawiarni, to Światowy Dzień Czekolady jest ku temu idealną okazją. W karcie znajdziecie osiem przygotowywanych na miejscu czekolad na gorąco.

Specjalnością tego miejsca jest Skarb Montezumy - kombinacja gorącej czekolady deserowej z wiśniami w rumie, która cieszy się ogromną popularnością wśród klientów. Miłośnikom ciekawych połączeń smakowych polecamy zaś pitną białą czekoladę z kolorowym pieprzem i sokiem cytrynowym. Warto spróbować też wypiekanego według firmowej receptury ciasta z prawdziwej, czystej czekolady z czekoladowym musem, w którym zatopione są gruszki.

U Milscha znajdziecie też jedyny w Łodzi czekoladowy kącik, w którym kupić można ręcznie robione tabliczki czekolady wytwarzane w manufakturach z różnych stron świata. Regularnie organizowane są tu też degustacje prowadzone przez doświadczonych przewodników.

Karmello (Manufaktura i Galeria Łódzka) www.karmello.pl

Jeśli ochota na odrobinę słodyczy najdzie was w trakcie zakupów możecie zajrzeć do zlokalizowanych w Manufakturze i Galerii Łódzkiej czekoladziarni Karmello. Znajdziecie tam imponujący wybór czekoladek, trufli, owoców w czekoladzie, bloków czekoladowych i innych przysmaków. Do zasłodzenia i na wynos :)

Gorąca czekolada wg przepisu Jemy w Łodzi 
(UWAGA – tylko dla największych miłośników słodkości)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • Kogel mogel z dwóch żółtek i nieograniczonej ilości cukru
  • Mleko  wedle uznania (około 1 szklanki)

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w gorącym mleku. Do gorącej, ale nie gotującej się masy dodać kogel mogel i dokładnie wymieszać. Napój można też wzmocnić niewielką ilością alkoholu.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis na czekoladę :) ale uwaga! temperatura czekolady nie może być za duża bo zetnie się kogel mogel! jak zaczyna parzyć to najlepszy znak by zdjąć z ognia czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń