czwartek, 5 kwietnia 2012

Gdzie w Łodzi zjeść zdrowo

Choć zdrowa i ekologiczna kuchnia zyskuje sobie coraz więcej zwolenników, oferta łódzkich restauracji w tym zakresie pozostaje nadal uboga. Taka sytuacja jest zrozumiała z co najmniej kilku powodów. Produkty ekologiczne pochodzące od certyfikowanych dostawców są drogie, co ma wpływ na wysokie ceny w restauracjach. Poza tym są trudno dostępne, a to też nie zachęca do wprowadzania ich do oferty. Mimo to osoby dbające o jakość produktów lądujących na ich talerzach znajdą w Łodzi miejsca, w których zjedzą nie tylko smacznie, ale i zdrowo.

Green Way na trzy sposoby

www.greenway.pl
Oryginalnie lokale Green Way Bar były barami oferującymi potrawy wegetariańskie, ale z czasem firma zaczęła stawiać bardziej na zdrową żywność. Dziś to największa sieć tego typu restauracji w Polsce.

W Łodzi działają lokale trzech marek należących do firmy: Green Way Bar, Food For Life i Vegemania by Green Way.

Green Way Bar, czyli oryginalna restauracja sieci oferująca dania wegetariańskie i wegańskie. Lokale znajdziecie w Manufakturze i Galerii Łódzkiej.

Food For Life, nowoczesny bar wegetariański oferujący zdrowe dania w niskich cenach. Od oryginalnego konceptu odróżnia go przede wszystkim wystrój o wyższym standardzie i większy nacisk na zdrowe odżywianie. Lokal mieści się przy Piotrkowskiej 80.

Vegemania by Green Way, czyli bar oferujący sałatki, świeże soki i koktajle oraz dania obiadowe. Lokal znajduje się w food courcie Portu Łódź.

W menu barów Green Way znajdziecie wyłącznie potrawy wegetariańskie. Ich oferta jest jednak bardzo zróżnicowana i składają się na nią m.in. propozycje kuchni indyjskiej, włoskiej, meksykańskiej i polskiej. Specjalnie oznaczone są dania wegańskie, dania dla cukrzyków, dla dzieci oraz potrawy bezglutenowe, produkty ekologiczne i ze sprawiedliwego handlu.

www.greenway.pl

Empatia - zdrowo i domowo

www.restauracja-empatia.pl
Zdrowa kuchnia to nie tylko potrawy wegetariańskie, czego dowodzą właściciele restauracji Empatia mieszczącej się przy ul. Narutowicza 51. W ofercie lokalu znajdziecie dania, które większość z nas zna z domu. Jest zatem żurek i pomidorowa, bryzol z pieczarkami, zrazy w sosie, buraczki czy surówka z kiszonej kapusty. Jest też oferta śniadaniowa (restauracja pracuje od 9.00) i menu dań bezmięsnych.

Co zatem wyróżnia Emaptię na tle innych restauracji? W produkcji potraw nie stosuje się tutaj żadnych polepszaczy smaku, sztucznych dodatków ani gotowych półproduktów, jak sosy w proszku. Wykorzystywana jest za to mąka z pełnego przemiału, jajka od kur z wolnego wybiegu, ekologiczna bułka tarta czy barszcz, brązowy ryż i pełonoziarniste pieczywo. Cukier we wszystkich potrawach zastąpiono zdrowszą fruktozą, a makarony robione są na miejscu. Większość produktów, z których przygotowywane są potrawy pochodzi z certyfikowanych, ekologicznych gospodarstw i upraw. Możecie zatem spróbować surówek z ekologicznych warzyw i napić się eko-soków. Dania drobiowe przyrządzane są z mięsa kury zielononóżki, jajecznica z jaj od kur z wolnego wybiegu, a kopytka i makarony z ekologicznej mąki.

Restauracja Empatia
Potrawy z produktów ekologicznych wyróżnione są w menu lokalu. Wszystkie dania przyrządzane są jednak z największą dbałością o zdrowie gości. Szczególnie wart polecenia jest rosół z kury zielononóżki z domowym makaronem. Na uwagę zasługują też ceny. Koszt zupy nie przekracza 9 zł, a za najdroższe danie główne zapłacicie 19 zł. Restauracja realizuje też dostawy do klienta.

www.restauracja-empatia.pl


Slow Food po łódzku

www.97.com.pl
Slow Food to organizacja zajmująca się ochroną żywności tradycyjnej, oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, zdrowej i często zagrożonej zniknięciem. Organizacja przyznaje restauracjom z całego świata specjalne certyfikaty świadczące o tym, że oferowana w nich żywność posiada rekomendację Slow Food. W Łodzi takim certyfikatem może pochwalić się restauracja Klub Piotrkowska 97.

W menu lokalu znajdziecie potrawy przygotowywane z produktów posiadających rekomendację Slow Food. Są to produkty regionalne, wytwarzane w tradycyjny sposób bez zastosowania konserwantów i sztucznych polepszaczy smaku. Część z nich restauracja wytwarza we własnym zakresie, jak wędzone na miejscu wędliny, inne zaś, jak pochodzące z różnych regionów Polski sery zagrodowe kupowane są od wytwórców posiadających rekomendację organizacji.
W Klubie Piotrkowska 97 zjecie nie tylko zdrowo, ale i oryginalnie. Szefowa kuchni, Urszula Czyżak proponuje swoim gościom tradycyjne potrawy kuchni staropolskiej jak móżdżek czy grasicę, które są wielką rzadkością w restauracjach.

I inni...
  • Dania kuchni polskiej z ekologicznych produktów zjecie w restauracji Polka Magdy Gessler w Manufakturze (http://www.restauracjapolka.pl).
  • Serwisy takie jak www.swiatdiet.com.pl i www.dieta-lodz.pl oferują catering dietetyczny, czyli regularne dostawy potraw przygotowywanych wg zasad wybranej diety.
  • Potrawy dla osób ze specjalnymi wymaganiami żywieniowymi spowodowanymi chorobami lub alergiami znajdziecie w działającej od 1956 r. Jadłodajni Dietetycznej przy Zielonej 57.

6 komentarzy:

  1. Ja mimo, że nie jadam mięsa nie przepadam za tymi typowo wege knajpkami, są jakieś takie nijakie niestety. Jak ktoś nie je mięsa ale lubi zjeść coś oryginalnego to polecam zajrzeć na mieście np. do ganesha na piotrkowskiej i spróbować z potraw wege choćby serków indyjskich w curry, naprawdę świetne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto zajrzeć do Gronowalskiego, to ciekawy punkt kulinarny w Łodzi: http://www.youtube.com/watch?v=AeQn7Oa_PHE

    OdpowiedzUsuń
  3. Może i w Empatii podają część dań z produktów ekologicznych ale niestety w smaku da się to wyczuć owszem makarony są jak domowe bo nie kupne, ale co do przyrządzanych sosów i cukrów to bym polemizował niestety. W smaku czuć proszkowane sosy i normalny cukier.Fruktoza ma specyficzny smak i tego nie da się ukryć. Mięsa drobiowe też nie są jakieś rewelacyjne co do ich świeżości można dużo zarzucić. Jadłem tam kilka razy i zawsze inne danie dla odmiany i może faktycznie 2 razy wyczułem fruktozę w surówce a nie cukier. Lekkie oszustwo ze strony właścicieli, dużo tej knajpce brakuje do restauracji ekologicznej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Każdy ma swoje kulinarne preferencje, mi akurat odpowiada kuchnia indyjska. Co ciekawe wcale nie jest taka ostra jak ludzie myślą. W Łodzi prawdziwe indyjskie jedzenie oparte o składniki sprowadzone prosto z Indii serwują w Ganesh przy ul. Piotrkowskiej. Warto! Kuchnia jest otwarta, widać jak kucharze gotują, co jest dodatkowym plusem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja kocham na jedzenie chodzić do restauracji. Osobiście uważam, że najpyszniejsze potrawy są w tym momencie w Road American Restaurant. To solidna restauracja, którą mam u siebie w mieście (jestem z Wrocławia). Koniecznie jak będziecie tutaj, to wejdźcie do niej i spróbujcie czegoś dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. 58 years old Project Manager Aarika Siaskowski, hailing from Whistler enjoys watching movies like My Gun is Quick and Dance. Took a trip to Tsingy de Bemaraha Strict Nature Reserve and drives a Ferrari 250 GT LWB Berlinetta Tour de France. pojawiaja sie na tej stronie

    OdpowiedzUsuń