Pijalnia Czekolady E. Wedel (rynek Manufaktury) www.wedelpijalnie.pl
W Pijalniach Czekolady E. Wedel znajdziecie kilkadziesiąt rodzajów gorących i zimnych czekolad do picia. Skosztujecie ich zarówno w wydaniu klasycznym, jak i z dodatkami: owocami, orzechami, przyprawami czy alkoholem. Poza czekoladami pitnymi kupicie tu także ręcznie robione praliny w kilkudziesięciu smakach, wśród których znajdziecie bardzo oryginalne kompozycje, jak praliny herbaciane czy jaśminowo-grejpfrutowe.
U Wedla możecie też spróbować czekoladowych deserów czy ręcznie dekorowanych Torcików Wedlowskich. Wszystko podane w bardzo przytulnym lokalu wypełnionym wszechobecnym zapachem czekolady.
Strefa potrzeb kulturalnych u Milscha (Łąkowa 21) www.umilscha.pl
www.umilscha.pl |
Specjalnością tego miejsca jest Skarb Montezumy - kombinacja gorącej czekolady deserowej z wiśniami w rumie, która cieszy się ogromną popularnością wśród klientów. Miłośnikom ciekawych połączeń smakowych polecamy zaś pitną białą czekoladę z kolorowym pieprzem i sokiem cytrynowym. Warto spróbować też wypiekanego według firmowej receptury ciasta z prawdziwej, czystej czekolady z czekoladowym musem, w którym zatopione są gruszki.
U Milscha znajdziecie też jedyny w Łodzi czekoladowy kącik, w którym kupić można ręcznie robione tabliczki czekolady wytwarzane w manufakturach z różnych stron świata. Regularnie organizowane są tu też degustacje prowadzone przez doświadczonych przewodników.
Karmello (Manufaktura i Galeria Łódzka) www.karmello.pl
Jeśli ochota na odrobinę słodyczy najdzie was w trakcie zakupów możecie zajrzeć do zlokalizowanych w Manufakturze i Galerii Łódzkiej czekoladziarni Karmello. Znajdziecie tam imponujący wybór czekoladek, trufli, owoców w czekoladzie, bloków czekoladowych i innych przysmaków. Do zasłodzenia i na wynos :)
Gorąca czekolada wg przepisu Jemy w Łodzi
(UWAGA – tylko dla największych miłośników słodkości)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- Kogel mogel z dwóch żółtek i nieograniczonej ilości cukru
- Mleko wedle uznania (około 1 szklanki)
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w gorącym mleku. Do gorącej, ale nie gotującej się masy dodać kogel mogel i dokładnie wymieszać. Napój można też wzmocnić niewielką ilością alkoholu.
Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis na czekoladę :) ale uwaga! temperatura czekolady nie może być za duża bo zetnie się kogel mogel! jak zaczyna parzyć to najlepszy znak by zdjąć z ognia czekoladę :)
OdpowiedzUsuń