tag:blogger.com,1999:blog-7327656274979133600.post6157426491028844905..comments2023-05-11T12:11:21.289+02:00Comments on Jemy w Łodzi: Z cyklu Łódzka Kuchnia Regionalna: ZalewajkaJemy w Łodzihttp://www.blogger.com/profile/13805499835339337533noreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-7327656274979133600.post-16264699650807087202011-12-26T15:37:38.509+01:002011-12-26T15:37:38.509+01:00moja zalewajka /dla tych co wątrobę maja zdrową/. ...moja zalewajka /dla tych co wątrobę maja zdrową/. Kupuję 2 ogony wieprzowe /pokrojone/ wrzucam do garnka z posoloną wodą, 3 -4 angielskie ziela, 2-3 listki laurowe, 1-2 cebule. Gotuję do czasu aż mięso odchodzi od kości i do tego wywaru wrzucam ziemniaki w grubo pokrojoną kostkę, przyprawiam zakwasem kupionym w sklepie/ gdy go brak może być torebka białego barszczu/ dodaję czosnek drobno pokrojony 4-5 ząbków i zaprawiam śmietaną. Na zakonczenie wrzucam do garnka łyżkę stołową smalcu z duzymi skwarkami / pycha tylko moja wątroba już tego nie wytrzymuje/.Anonymousnoreply@blogger.com